23 Ekim 2014 Perşembe

UNESCO, UNICEF, WHO.... Nedir?

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO)
UNESCO (Unesko), 1946 yılında kuruldu. Birleşmiş Milletlere bağlı olarak çalışır. Amacı, eğitim, bilim ve kültür alanında milletler arası iş birliğini gerçekleştirerek dünya barışına katkıda bulunmaktır. UNESCO; bilgisizliğin kötülüklerini ortadan kaldırmak, milletler arasında dostluk kurmak, insanları barışın kurulması gereğine inandırmak için çaba harcar. Bunun eğitimle sağlanabileceğine inanır. Bu nedenle okuryazar oranının artırılmasını sağlamaya çalışır.

Dünyaya bilgi yaymak, barışı sağlamak için çalışan UNESCO'ya Türkiye de üyedir.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF)
UNICEF, savaşın yıkımına uğramış veya güç durumda olan ülkelerin çocuklarına yardım amacıyla 1946'da kuruldu. Çocuklara sağlık, beslenme konularında ve eğitimde destek olmayı amaçlar.

UNICEF etkinlikleri için gerekli malî desteği, hükümetlerin ve özel kuruluşların bağışlarından sağlar.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)
Dünya Sağlık Örgütü 1946 yılında kuruldu.

Dünya Sağlık Örgütünün, salgın hastalıklara karşı verdiği mücadelede başarılı sonuçlar alındı. Özellikle çiçek ve sıtmaya karşı yapılan aşı kampanyaları ile büyük ölçüde istenilen amaca ulaşıldı.

Dünya Sağlık Örgütünün etkinliği, uluslar arası kuruluşlar arasındaki (UNICEF, UNESCO, ILO vb.) dayanışma temeline dayanmaktadır.

Uluslar Arası Çalışma Örgütü (ILO)
ILO'nun başlıca etkinliği, uluslar arası iş sözleşmeleri hazırlamaktır. Bir sözleşme kabul edildikten sonra, her devlet onu onaylanmak üzere kendi iç makamlarına sunmak, zorundadır. ILO, sözleşmeyi imzalayan devletlerin yükümlülüklerini denetler.

Uluslar Arası Para Fonu (IMF)
Uluslar arası para sisteminin iyi işlemesini denetlemek amacıyla 1944 yılında kuruldu. Uluslar arası ödemelerini sağlamakta güçlük çeken ülkelere kredi vererek bu ülkelerin ekonomik sıkıntılarını gidermelerine yardımcı olur.

Türkiye IMF'ye 1947 yılında üye olmuştur.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
 
Hakları saklı © zaman mühendisi